Začínajú prázdniny – rady polície pre rodičov. Požiar vozidla

03.07.2008 Celý región

Začínajú prázdniny – rady polície pre rodičov: Pre školákov začali dlho očakávané prázdniny. Nejednému rodičovi pribudne vráska – čo s nimi, aby sa im nič zlého nestalo a aby ani ony nič zlé nevyviedli.
Aj keď budovať návyky bezpečného správania u svojich ratolestí by mali rodičia od malička, nikdy nie je neskoro porozprávať sa s nimi o nástrahách, ktoré na nich číhajú doma, pri vode, v lese, od cudzích ľudí, aby sa vedeli ochrániť pred nebezpečenstvom, keď rodičia nebudú nablízku. Porozprávajte sa s deťmi o smrteľných následkoch zbraní, liekov, domácich elektrospotrebičov, o drogách i alkohole, o nebezpečenstve užitia čistiacich prostriedkov, o nástrahách, ktoré im hrozia od cudzích ľudí.

Pripravte ich na to, ako sa majú správať k cudzím ľuďom. Vysvetlite im, prečo nemajú nikoho cudzieho vpúšťať do domu, prečo nesmú nikomu cudziemu telefonujúcemu alebo pri dverách dať vedieť, že sú samy doma. Naučte ich hovoriť \"Mama nemôže teraz prísť k telefónu ( ku dverám)\". Poučte ich, aby neprijímali darčeky a nenechali sa zviesť od ľudí, ktorých dobre nepoznajú, ale aby o tom informovali vás.

Preskúšajte ich, či vedia dobre zamknúť byt, zavrieť okná, používať alarm, či hocikde nepoložia kľúče od bytu. Vystríhajte ich, aby nechodili na staveniská, do neznámych budov, do neznámej vody, aby sa nehrali na ceste, železnici, na ľudoprázdnych miestach . Nedávajte im drahé veci, najmä zlaté retiazky, aby sa nestali obeťou lúpežníkov.

Vysvetlite im, že vám záleží na tom, aby sa im nič zlé nestalo, preto nech sa vám ohlásia, kde sú, s kým sú, čo robia. Naučte ich správne používať núdzové čísla polície, záchranky, hasičov a správne povedať do telefónu informáciu kto, čo, kde. Naučte ich tiež, ako sa majú správať v prípade požiaru, alebo inej nepredvídateľnej situácie.

Základom bezpečnosti vášho dieťaťa je atmosféra pohody a vzájomnej dôvery vo vašej rodine. Potom dieťa bude považovať za samozrejmé, že so všetkými svojimi problémami sa bude obracať v prvom rade na vás, že vás bude informovať o všetkom, čoho sa obáva. Na druhej strane aj vy budete môcť bez väčších obáv prejaviť dôveru dieťaťu, čím ho pripravíte na život, v ktorom sa bude vedieť bez problémov samo o seba postarať.

Požiar vozidla:
Prešovskí policajti vyšetrujú požiar osobného auta, ku ktorému došlo dňa 2.7.2008 v čase okolo 02.35 hod. v Prešove na ulici Jarkovej.
Zatiaľ neznámy páchateľ zaparkované auto zn. Škoda Octávia, poškodil tak, že najprv rozbil sklo na pravých predných dverách a potom na sedadlo spolujazdca na pravej prednej strane hodil plastový kanister s horľavou látkou. Horľavinu zapálil a horením došlo k poškodeniu interiéru vozidla, čím pre 53 ročného muža z Veľkého Šariša bola spôsobená škoda vo výške 100.000, -Sk. V uvedenej veci policajti začali trestné stíhanie pre prečin poškodzovania cudzej veci .
 

Vyberte región